pocu
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 | Axa prioritara 3: Locuri de munca pentru toti
Obiectiv specific 3.8 Cresterea numarului de angajați care beneficiaza de noi instrumente, metode, practici etc, de management al resurselor umane si de conditii de lucru imbunatatite in vederea adaptarii activitatii la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv identificate conform SNC/domeniilor de specializare inteligenta conform SNCDI

Resurse Management Strategic

Strategii de extindere a valabilitatii painii: De la aluatul dospit la ambalaje active antimicrobiene si nanotehnologie

Painea este o hrana de baza in intreaga lume. In mod obisnuit, aceasta sufera modificari fizico-chimice si microbiologice care ii afecteaza calitatea si durata de conservare. Invechirea determina afectarea organoleptica, in timp ce distrugerea microbiologica determina cresterea vizibila a mucegaiului si productia invizibila de micotoxine. Pentru a aborda aceasta chestiune economica si de siguranta alimentara, industria de panificatie lucreaza pentru a identifica tratamente care sa permita siguranta painii si durata de depozitare prelungita. Metodele fizice si conservantii chimici sunt folositi de mult timp. Cu toate acestea, au fost explorate recent frontiere noi. Aluatul dospit s-a dovedit o tehnologie veche, dar noua in acelasi timp, pentru a pastra painea standard si fara gluten. Rezultate promitatoare au fost obtinute si prin aplicarea unor tehnici alternative de bio-conservare, incluzand peptide antifungice si extracte de plante. Ambalarea activa, cu compusi absorbanti si / sau eliberatori eficienti impotriva invechirii painii si / sau cu antimicrobieni care impiedica cresterea microorganismelor nedorite, a evidentiat o zona emergenta de tehnologie alimentara care poate conferi multe beneficii de conservare. Nanotehnologiile deschid, de asemenea, un intreg univers de noi posibilitati pentru industria alimentara si pentru consumatori. Acest articol isi propune sa ofere o imagine de ansamblu asupra oportunitatilor si provocarilor pe care metodele traditionale si inovatoare de combatere a invechirii si alterarii painii le pot oferi pentru extinderea perioadei de pastrare a acestui produs.

Mai multe informatii puteti gasi in materialul de mai jos.